14 Eylül 2009 Pazartesi

Şampiyonlar Liginin Tarihçesi


Yeşil renk : UEFA üyesi olup grup maçlarına kulüp göndermiş ülkeler
Mavi renk : UEFA üyesi olup grup maçlarına kulüp gönderememiş ülkeler
Gri renk : UEFA üyesi olmayan ülkeler

UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA tarafından 1955'ten beri her yıl düzenlenen, Avrupa'nın en güçlü kulüplerinin mücadele ettiği uluslararası futbol turnuvası. 1955'ten 1992'ye kadar Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla düzenlenmiş olan Şampiyonlar Ligi, Kupa 1 olarak da bilinir ve kulüpler çapında Avrupanın en büyük turnuvasıdır.

1990'lı yıllara kadar ikili eleminasyon sistemine dayalı ve yalnızca ülke şampiyonlarının katılabildiği organizasyonken, ilginin artması amacıyla ülkelerin puanlarına göre lig 4.'lerinin bile katılabildiği ve maç sayısının daha da arttığı bir lig sistemine dönüştü. 1997'den bu yana kupaya ülke şampiyonları ile birlikte kendi ligini 2. sırada bitiren takımlar ve ülke puan sıralamasına göre 3. ve 4. takımlar da davet edilmektedir.

Şampiyonlar Ligi Kupasını bugüne kadar 10 farklı ülkeden, 21 ayrı takım kazanmıştır. Kupayı en çok kazanan takım 9 kez mutlu sona ulaşan Real Madrid'tir.

II. Dünya Savaşı'ndan önce Avusturya, Çekoslovakya, Macaristan ve Yugoslavya Ligleri'nin birincileriyle ikincileri arasında oynanan Orta Avrupa Kupası (Mitropa Kupası), Şampiyon Kulüpler Kupası'nın çekirdeği sayılabilir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Orta Avrupa Kupası (La Coupe de l'Europe Central) adı altında yapılan bu futbol turnuvası yeniden ele alındı. UEFA tarafından, aynı statü çerçevesi içinde fakat daha geniş kapsamlı olarak, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla oynanmasına karar verildi.

Şampiyonlar Ligi'nin statüsü 1992'den beri defalarca kez değişmiştir. Bugün uygulanan sistem, 2003 yılından beri devam etmektedir. UEFA Şampiyonlar Liginde ön elemeler ve grup maçlarına doğrudan katılan takımlar da dahil, Liechtenstein haricindeki 52 UEFA üyesi ülkeden toplam 76 takım mücadele etmektedir. Her ülke kendi ülke puanının izin verdiği sayıda takımla katılır;

UEFA ülke puanı sıralamasına göre;

1-3. sıradaki ülkeler 4
4-6. sıradaki ülkeler 3
7-15. sıradaki ülkeler 2
16. ve daha aşağıdaki ülkeler 1'er takımla temsil edilirler.

Ülke puanı sıralaması aynı zamanda hangi takımın turnuvaya hangi kademeden başlayacağını da belirler. Sıralamada ilk altıda yer alan ülkelerin lig şampiyonları ve ikincileri ile 7. ile 10.'luk arasındaki ülkelerin şampiyonları grup maçlarına ön eleme oynamadan doğrudan katılırlar. Diğer takımlar öneleme turlarından başlarlar.

Maçlar salı ve çarşamba günleri yapılır. Temmuz-Ağustos aylarında 3 turdan oluşan ön elemeleri geçen 16 takım ile grup maçlarına doğrudan katılan 16 takım arasında, toplam 32 ekipli, 4'er takımlı ve 8 gruptan oluşan grup aşaması oynanır. Gruplarda ilk 2'ye giren takımlar ikili eleminasyonlu sistemle müsabakalara devam ederler, üçüncüler ise UEFA Kupası'na katılıp 3. turdan devam ederler. 2. tur, çeyrek ve yarı final kedemeleri ikili eleminasyon usulüyle oynanır. Final maçı ise tarafsız sahada tek maç olarak oynanır.

UEFA Grup maçlarına, 1992-2009 arasında toplam 31 ülkeden 104 farklı takım katılmıştır. , 17 sezonda,Manchester United(14),FC Porto(14),FC Barcelona(13), R.Madrid (13), PSV (13) kez ile gruplara en çok katılan takımlardır.

Hiç yorum yok: